De winnaars en verliezers van #GE2017

Voor de derde keer op rij zat ik vannacht met open mond naar een verkiezingsnacht de BBC te kijken. In 2015 bleek Cameron geheel onverwacht een absolute meerderheid te hebben gehaald. In 2016 stemde het electoraat tegen alle verwachtingen in voor Brexit. En nu had weer iedereen het mis: het werd een hung Parliament. Alleen zag Political Minds het enigszins aankomen. Terwijl het stof nog lang niet is neergedaald, is wel al duidelijk wie wonnen gister, en wie heel, heel erg verloren. Een overzicht:

WINNAARS

Jeremy Corbyn en zijn beweging

Jeremy-Corbyn-Chatham-House

De politieke kat met negen levens kende de meest glorieuze avond in zijn politieke leven. Tegen werkelijk iedere verwachting in hield hij niet alleen de schade beperkt, hij wón. Zijn strategie was het creëren van een beweging, Momentum, in plaats van de traditionele strategie om kosten wat het kost zoveel mogelijk zetels te winnen. Zoals Macron in Frankrijk of Bernie Sanders in de VS bleek dit het recept voor succes. Met name jongeren voelden zich aangesproken tot de oude socialist. Zij hielpen hem om te bereiken wat niemand binnen Labour sinds Tony Blair gelukt was: 266 zetels. Hij is nu machtiger dan in zijn wildste dromen. Als campaigner in hart en nieren, die juist energie haalt uit oppositie en ageren, is het fascinerend hoe hij hier mee omgaat.

De EU

Alsof je tegenstander in een potje poker per ongeluk haar kaarten laat zien, zo moet het voelen voor de EU-onderhandelaars. Hun onderhandelingstegenstander Theresa May heeft haar positie – als ze die al behoudt – ernstig verzwakt. Over 11 dagen beginnen de Brexit-onderhandelingen. Wie er aan de kant van het VK aan tafel zal zitten is vooralsnog volstrekt onduidelijk. Maar wie het ook is, hij of zij zal een flinterdun mandaat hebben.

Stephen Gethins

Als 1 persoon in zijn kiesdistrict, North East Fife, op de Lib Dems in plaats van zijn SNP had gestemd, was hij niet gekozen. Na 3 hertellingen, bleken slechts 2 stemmen het verschil in zijn kiesdistrict.

VERLIEZERS

Theresa May

29178578784_cb88b569f0_bDe Icarus van de Britse politiek. Het premierschap kreeg ze in de schoot geworpen, met een absolute meerderheid in het Parlement als bonus. En toch wilde ze meer. Ze wilde met een megamandaat naar Brussel, bevrijd van de aantijgingen dat ze niet verkozen is, van het gehijg in haar nek van de Brexiteers in haar eigen partij, van nieuwe verkiezingen kort na Brexit. Maar het ging he-le-maal fout. Een eigen doelpunt, met een bazooka in haar eigen voet geschoten, de metaforen schrijven zichzelf. Waarschijnlijk overleeft ze het nét, maar haar autoriteit is volledig weg.

Het Labour Establishment

Het is een makkelijk om te vergeten dat Jeremy Corbyn het vertrouwen van vrijwel al zijn parlementaire collega’s kwijt was geraakt. Sterker nog, hij kon nauwelijks collega’s vinden voor prestigieuze plekken in zijn schaduwkabinet. Het is voor hen een idiote uitslag, want hun angst dat de losgezongen socialist Corbyn onverkiesbaar is, bleek volstrekt ongegrond. Sterker nog, velen hebben hun zetel vandaag aan Corbyn te danken. Massaal trekken ze daarom vandaag driftig hun dolken uit Corbyns rug, want hij blijft nog wel even aan de macht in hun partij.

De SNP

De Schotse nationalisten, die in 2015 vrijwel iedere Schotse zetel wonnen, konden eigenlijk alleen maar verliezen. En deden dat ook. Gek genoeg waren het met name de Conservatieven die ervan profiteerden. Het grootste slachtoffer was Alex Salmond, de voormalig leider van de SNP, en grote aanstichter van het onafhankelijkheidsreferendum in 2014, die zijn zetel verloor.

Nick Clegg

Een andere grote verliezer is Nick Clegg, de Nederlands sprekende Liberal Democrat en voormalige vice-premier in de coalitie met David Cameron. Ook hij verloor zijn zetel, in Sheffield.