Tweede debat: Trump móét nu scoren

Zondag vindt het tweede debat plaats tussen presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton. De democrate zal vol zelfvertrouwen zijn, na haar sterke optreden in het eerste debat en de goede peilingen die daarop volgden. Voor de republikein is het echter make or break time, zeker na de controverse van de afgelopen dagen. Als Trump in het tweede debat het tij niet weten te keren, zal het nagenoeg onmogelijk worden voor hem om de verkiezingen nog te winnen.

Bewuste strategie

Hillary Clinton won het eerste debat dankzij haar goede voorbereiding. Ze wist Trump in de hoek te zetten waar de klappen vielen, terwijl ze zelf een sterk weerwoord had op alles wat de vastgoedmagnaat uit de kast haalde. In het daarop volgende – slecht bekeken – vicepresidentsdebat won republikein Mike Pence, maar dat was niet goed genoeg om de dalende trend in peilingen te keren. Sterker nog, het was de democraat Tim Kaine die retrospectief het beste optreden lijkt te hebben gehad, omdat hij zijn campagneteam van voldoende materiaal voorzag om sterke campagnespotjes van te maken. Aangezien Clinton precies datzelfde deed in het eerste debat, lijkt het een bewuste strategie geweest te zijn van Kaine; het debat zelf is minder relevant, dan de spin-off die de campagne ermee kan generen.

Artikel gaat verder na het filmpje

Voor Trump had dit weekend dan ook het keerpunt moeten worden. Zijn zwakke optreden in het eerste debat en zijn wrijven in de vlek die Clinton voor hem had gemaakt door voormalig Miss Universe Alicia Machado ten tonele te voeren, hadden de winst die Trump in september in de peilingen had gepakt, grotendeels ongedaan gemaakt. En dat keerpunt zou op zichzelf al lastig genoeg worden. Het tweede presidentiële debat kent een heel andere opzet dan het eerste en is een zogenaamde Town Hall. Dat wil zeggen dat de helft van de vragen gesteld wordt door neutrale kiezers, daarvoor geselecteerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau Gallup, en dat er weinig ruimte is voor de felle onderlinge woordenwisselingen en interrupties waarin Trump doorgaans goed is. Een Town Hall vraagt om kandidaten die een persoonlijke band kunnen smeden met de aanwezige kiezers, die emotioneel betrokken zijn bij de zorgen van het publiek en dat ook over kunnen brengen op de kijkers thuis. Geen grote gebaren en controversiële woorden, maar juist een ingetogen relatie met de relatief kleine groep mensen in de zaal. Dat is niet echt waar Trump zich van nature gemakkelijk bij zal voelen.

Afstandelijk

Ook voor Hillary Clinton, die toch vaak verweten wordt afstandelijk over te komen, zal de Town Hall niet de meest natuurlijke setting zijn. Maar waar Trump tijdens deze verkiezingscampagne bewust kiest voor grote evenementen zonder één-op-één interactie, organiseert Clinton zelf regelmatig dergelijke Town Hall bijeenkomsten waarop ze in gesprek gaat met kiezers. Daarbij valt het veel aanwezigen op dat Hillary veel minder afstandelijk overkomt, dan de verhalen die in de media circuleren doen geloven. Ze mag dan wel een liefhebber zijn van beleidsdetails, ze lijkt ook oprecht geïnteresseerd in de zorgen van Amerikanen. Bovendien beschikt Clinton, die zich überhaupt beter lijkt voor te bereiden op de debatten dan Trump, in de aanloop naar het tweede debat over een sterk wapen: Bill Clinton. Als geen ander was en is Bill in staat om binnen een paar seconden een persoonlijke band op te bouwen met iedereen die hij tegen komt. Een Town Hall debat is dan ook een kolfje naar zijn hand, zo bewees hij in 1992, toen hij als uitdager van George Bush Sr. de vloer aanveegde met de zittende president. Bill zal Hillary ongetwijfeld helpen in de voorbereiding, om iets van zijn warme en persoonlijke magie mee te nemen naar het debat van zondagnacht.

Artikel gaat verder na het filmpje

Wat dus vooraf al een lastige en cruciale avond beloofde te worden voor Trump, kreeg vanaf vrijdag een extra dimensie. Oude geluidsopnamen kwamen aan het licht waarop hij zich denigrerend uitliet over vrouwen en zelfs hintte naar seksueel misbruik, door te stellen dat hij er mee weg kwam om vrouwen ongevraagd te zoenen en in het kruis te grijpen, omdat hij nou eenmaal een ster was. Daarbij had hij het over één vrouw in het bijzonder, waarvan hij bovendien lachend vaststelde dat ze getrouwd was. Het ware precies het soort uitspraken waarmee het campagneteam van Clinton wel raad wist en die voor veel republikeinen aanleiding waren om afstand te nemen van de vastgoedmagnaat.

De kansen van Trump om het presidentschap te winnen zijn de afgelopen weken drastisch gedaald. En dat was nog voor hij vrijdag verder in de problemen kwam. Met nog maar een maand te gaan tot de verkiezingen begint de tijd voor Trump te dringen. Hij zal snel voor een ommekeer moeten zorgen, wil hij op 8 november een serieuze kans maken. Hoewel de opzet hem misschien niet van nature zal liggen, móét Trump zondag nacht in het tweede presidentiële debat scoren. Nog een nederlaag kan zomaar fataal blijken te zijn.

Bestel hier het boek ‘Gevecht om Amerika‘ van Adriaan Andringa en Daniël Schut. Het tweede presidentiële debat wordt in de nacht van zondag 9 op maandag 10 oktober in Nederland vanaf 03:00u live uitgezonden op CNN.

One thought on “Tweede debat: Trump móét nu scoren

Comments are closed.