Eerste debat: het spektakel barst los

Het feest gaat beginnen. Na maanden van inleidende schermutselingen en bewegelijke peilingen, gaan Trump en Clinton vannacht head-to-head in de eerste van drie presidentiële debatten. Wie zich afvraagt wat het betekent om de persoonlijke strijd met Trump aan te gaan, doet er goed aan om de bovenstaande beelden van de WrestleMania 23 terug te kijken. Of het vannacht beschaafder wordt, valt te bezien. Op PoliticalMinds hebben we alvast een vooruitblik en volgt vannacht een live verslag.

Presidentiële debatten kunnen een kandidaat maken of breken. Sinds een dergelijk debat in 1960 voor het eerst op tv werd uitgezonden, weten kandidaten wat er van ze verwacht wordt: ze moeten niet alleen op inhoud laten zien de beste kandidaat te zijn, ze moeten dat ook uitstralen. In dat jaar veegde de jonge democraat John F. Kennedy de vloer aan met zijn republikeinse tegenstander Richard Nixon, niet in woord maar wel in charisma. De luisteraars die aan de radio gekluisterd zaten riepen Nixon nipt tot winnaar uit, maar de tv-kijkers zagen in Kennedy de overtuigende overwinnaar. Zijn jeugdige elan – en verstandige gebruik van make-up onder de warme lampen – won van het glimmende en bezwete hoofd van Nixon.

Persoonlijke aanvallen

Vannacht zal make-up, ondanks de relatief hoge leeftijd van de beide kandidaten, het verschil niet maken. Vooral in stijl zal de confrontatie gezocht worden. Clinton is de weloverwogen spreker, altijd goed voorbereid en vanuit de inhoud argumenterend. Trump schiet losjes vanuit de heup, heeft meer met emoties dan met cijfers en is altijd goed voor een felle soundbite. Tijdens de republikeinse voorverkiezingen sneuvelde de ene na de andere uitdager van Trump dankzij de felle en vaak persoonlijke aanvallen op zijn tegenstanders. Jeb Bush was ‘low energy’, ‘lying’ Ted Cruz was onbetrouwbaar en ‘little’ Marco Rubio moest vooral niet serieus genomen worden. Trump zette al zijn uitdagers makkelijk weg en kon profiteren van de vele republikeinse deelnemers die vooral elkaar en niet hem aanvielen. Clinton daarentegen heeft al kunnen oefenen in de felle één-op-één debatten die ze moest voeren tegen Bernie Sanders, die op zijn beurt ook niet vies was van wat populisme en persoonlijke aanvallen.

[Verder lezen na de afbeelding]
realclearpolitics

Vanavond zal een bepalend moment worden in de voorverkiezingen. Nadat Clinton tijdens de zomer een ruime voorsprong had genomen op Trump, is die marge de afgelopen weken als sneeuw voor de zon verdwenen. Ongeveer een week geleden gingen beide kandidaten zelfs nagenoeg gelijk op in de peilingen, maar inmiddels heeft Clinton weer een nipte voorsprong genomen van ongeveer twee procent. Een overtuigend optreden vannacht voor Clinton kan de orde weer herstellen en haar afstand doen nemen van Trump, maar een overwinning van de vastgoedmagnaat betekent dat hij Clinton vermoedelijk voorbij zal steken. Eén slecht debat hoeft niet funest te zijn, weet ook president Obama die in zijn eerste debat tegen Mitt Romney vier jaar geleden slecht uit de verf kwam. Maar als Trump Clinton voor het eerst sinds de republikeinse conventie in de peilingen voorbij gaat, betekent dat wel een enorme klap voor de vrouw die een kleine twee maanden geleden nog soeverein op de overwinning leek af te koersen. En omgekeerd zou het voor Trump hard aankomen als hij zijn recente opmars in de peilingen geen kracht bij kan zetten en nu weeg gestaag terug zakt.

De centrale vraag vannacht zal zijn of Clinton het antwoord heeft gevonden op de opmerkelijke debat stijl van Trump, die al zijn republikeinse tegenstanders verschuldigd moesten blijven. Om zich daarop voor te bereiden heeft ze in ieder geval de hulp ingeschakeld van Karen Dunn, die Obama in 2012 weer op het juiste spoor zette na zijn eerste nederlaag tegen Romney. Haar advies toen was om meer ‘in-your-face’ te zijn, om de confrontatie met Romney meer op te zoeken. Als Hillary vannacht ook met die strategie het podium op gaat, is vuurwerk gegarandeerd; een andere strategie lijkt Trump immers niet te kennen. Vanaf 03:00u is het debat live te zien op CNN en hieronder volgt het live verslag.

Op 28 september verschijnt het boek ‘Gevecht om Amerika – De democratische worsteling van Clinton en Trump’ van Adriaan Andringa en Daniël Schut.

One thought on “Eerste debat: het spektakel barst los

Comments are closed.