Trump kiest met Pence voor stabiliteit

Trump heeft de naam van zijn running mate bekend gemaakt: Mike Pence. De gouverneur van Indiana zal vicepresident worden, indien Donald Trump de verkiezingen in november wint. Met zijn keuze voor Pence laat Trump zien open te staan voor adviezen en wensen vanuit de republikeinse partij en te kiezen voor stabiliteit in plaats van controverse. Een belangrijk signaal voor de vastgoedmagnaat uit New York, die nog altijd moeite heeft om de onvoorwaardelijke steun van zijn partij te krijgen.

Waarde voor de campagne

Na lang wikken en wegen bracht Trump zijn lijstje met mogelijke running mates de afgelopen weken terug naar drie: voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, gouverneur van New Jersey Chris Christie en Pence. Hoewel het formeel gaat om de vraag wie de beoogd vicepresident wordt van Trump, draait de selectie van een running mate in de praktijk om de waarde die een kandidaat kan toevoegen aan de campagne. In die afweging lijkt de wens van de conservatieve gevestigde orde binnen de republikeinse partij, gewonnen te hebben van het instinct van Trump.

penceGingrich en Christie lijken qua stijl erg op Trump en zouden traditioneel logische kandidaten voor running mate zijn. Waar presidentskandidaten namelijk normaal gesproken willen uitstralen boven de politieke waan van de dag te staan, ’presidential’ te zijn, wordt de running mate vaak juist ingezet als ’attack dog’ die zijn tegenstanders hard aanvalt. Zowel Gingrich als Christie heeft in het verleden aangetoond een dergelijke rol met verve te kunnen vervullen. Gingrich liet zich vier jaar geleden veelvuldig gelden tijdens de debatten als kandidaat voor de republikeinse nominatie, terwijl Christie dit jaar in een debat effectief afrekende met de presidentiële ambities van Marco Rubio.

Vaandeldrager

Dit jaar is echter niet als alle anderen en Trump is zelf meer dan voldoende attack dog voor de hele partij. Daarom riepen veel republikeinen Trump op om juist voor een rustiger kandidaat te gaan, voor een kandidaat die geliefd is bij de christelijke en conservatieve republikeinen die nog niet overmatig enthousiast zijn over Trump als vaandeldrager van hun partij. Mike Pence is bij uitstek de man die juist die verbinding, tussen Trump en de doorgewinterde partijtijgers, kan leggen.

Pence werd vier jaar geleden gekozen als gouverneur van Indiana en zat daarvoor twaalf jaar namens die staat in het Huis van Afgevaardigden. Hij is een favoriet van de conservatieve Tea Party Movement en werd meermaals genoemd als mogelijke kandidaat voor het presidentschap in 2008 en 2012. Het feit dat hij de belastingen in Indiana als gouverneur heeft verlaagd, terwijl de lokale economie weer is aangetrokken, maakt hem erg geliefd binnen de republikeinse partij.

Twijfels

Toch zijn er ook twijfels rond Pence. Zo was hij een van de weinige republikeinse gouverneurs die bereid was delen van de – onder conservatieven controversiële – zorgwet van president Obama over te nemen in zijn staat. En tijdens de voorverkiezingen steunde Pence niet Trump maar Ted Cruz. Hij liet zich zelfs erg kritisch uit over Trump, toen die laatste voorstelde om geen moslims meer het land in te laten. Dat was “beledigend” en “ongrondwettelijk” volgens Pence, die zijn steun voor Trump pas uitsprak, nadat de strijd om de nominatie gestreden was.

Uiteindelijk blijkt dat geen onoverkomelijk obstakel geweest te zijn voor Trump, die volgens bronnen zelf meer neigde naar Christie of Gingrich. Toen Trump eerder deze week samen met Pence campagne voerde in Indiana, een belangrijke test in de selectie, leek van veel chemie tussen de beide republikeinen geen sprake. Maar de naaste adviseurs van Trump, inclusief zijn kinderen, hebben hem op het hard gedrukt om gehoor te geven aan de wensen van de partij en te zorgen voor stabiliteit in de republikeinse kandidatuur. Door Mike Pence te selecteren als running mate, heeft Trump laten zien bereid te zijn om te luisteren naar zijn adviseurs.