Stel je voor..

Stel je voor. De vurige wens van de PVV is uitgekomen: Nederland heeft zojuist gestemd voor Nexit. Premier Rutte die hard campagne voerde tegen Nexit heeft als verliezer zijn ontslag ingediend en zegt dat zijn opvolger Nexit moet effectueren. Leden van de VVD gaan op korte termijn zijn opvolger kiezen. Het duo Jozias van Aartsen en Ard van der Steur voerden de officiële Nexit-campagne aan. Ze vormden een sterk koppel. De flamboyante van Aartsen, die mateloos populair is bij gewone leden van de VVD, onderscheidde zich met sterke optredens in debatten en de slogan “neem de controle terug”. De dag voor het referendum had van Aartsen onder ovationeel applaus kiezers opgeroepen te zorgen voor ‘de dag van de onafhankelijkheid’. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor Nexit-winst en lijkt de gedoodverfde opvolger van Rutte.

Van der Steur was de sterke man achter de schermen. Hij liet zich ook van zijn populistische kant zien door te claimen dat de kiezers genoeg hadden van de experts van het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank die massaal waarschuwden voor de desastreuze economische gevolgen van Nexit. Maar vooral was van der Steur de man die veel kennis over de aankomende Nexit-onderhandelingen tentoonspreidde. Hij zou in het Kabinet-van Aartsen de hoofdonderhandelaar worden.

Wilders, voor wie Nexit een glorieuze overwinning was, had een aparte campagne gevoerd met maar een boodschap: door Nexit stoppen we immigratie. Dit resoneerde enorm bij de van oorsprong PvdA-stemmende arbeidersklasse, die zich steeds onzekerder voelt in haar bestaan en in de klip en klare woorden van Wilders in Nexit een wondermiddel zagen voor hun moeilijk te verwoorden frustraties. Mede dankzij deze stemmen, in de provincie en in steden als Enschede, Zwolle en Breda, kwam Nexit er. Wilders toog naar Brussel om het eens goed in te wrijven. Het was zijn finest moment. Hij had de eerste steen onder de EU vandaan geschopt en het hele bouwwerk zou nu instorten, peperde hij het verbijsterde Europarlement in. In Nederland hielden anti-Nexiters hun handen voor hun ogen, ze schaamden zich kapot voor hun land. Zijn woorden hebben impact: de politie meldt een stijging van racistische incidenten van maar liefst 57%. Naar de Nexit-VVD’ers was Wilders ook duidelijk: geen concessies, Nexit moest er zo snel mogelijk komen en de grenzen moesten zo snel mogelijk dicht.

Na de verkiezing bleek echter dat van Aartsen, als oud-burgemeester van het internationale Den Haag, in werkelijkheid een stuk genuanceerder in de Nexit-kwestie zat. Vier dagen na het referendum zei hij in zijn wekelijkse column in Trouw dat Nederland de innige band met Europa zou behouden en dat het vrij verkeer van personen, de doorn in het oog van Wilders en van der Steur, gehandhaafd zou worden. De rasopportunist van Aartsen leek naar het midden te bewegen om ook de vleugel van de VVD die wel voor het EU-lidmaatschap is aan zich te binden. Voor van der Steur was dit puur verraad. Hij verzon een truc, rechtstreeks uit House of Cards. Hij liet zijn vrouw, invloedrijke columnist bij de Telegraaf, een mail naar hem sturen, maar deze per ongeluk bij de pers te laten belanden. Strekking: Ard, laat je niet kisten door Jozias. Zijn hart zit niet in Nexit, je moet nu zelf de macht grijpen. En dus hield van der Steur op de dag dat van Aartsen zijn kandidatuur bekend zou maken zelf een persconferentie. Die sloeg in als een bom: van der Steur zei dat van Aartsen geen leider was en dat hij zichzelf kandidaat stelde als nieuwe leider van de VVD en daarmee nieuwe premier van Nederland. Voor van Aartsen werd de situatie steeds benarder. Van der Steur had achter zijn rug een boel VVD-kamerleden voor zich gewonnen en ook zijn steun bij gewone leden bleek uit een peiling af te brokkelen. Van Aartsen koos eieren voor zijn geld en gaf ook een persconferentie die insloeg als een bom. Hij, de man die Nederland Nexit had gebracht, ging het niet doen. De wedkantoren, die hem als hoge favoriet hadden ingeschat, krabden zich voor de zoveelste keer dit jaar achter de oren.

Van der Steur is de nieuwe favoriet, maar moet nog wel afrekenen met enkele tegenkandidaten, die tegen Nexit waren. De ervaren Edith Schippers, die zich slim afzijdig had gehouden tijdens de campagne, wordt door een groot deel van de partij gezien als ‘a steady pair of hands’ om het land door deze crisis te leiden. In haar aankondiging voor haar kandidatuur probeert ze tegelijk ook Nexiters binnen de VVD aan zich te binden met de woorden “Nexit is Nexit”. Ook Nexiter Fred Teeven en de veelbelovende pro-Europese Malik Azmani melden zich, maar worden gezien als outsiders.

Ondertussen is het bij de PvdA zo mogelijk nog grotere chaos. Diederik Samsom – toch al controversieel door zijn extreem-linkse koers – die zich in zijn verleden als activist heel kritisch uitliet over de EU, heeft weinig overtuigend campagne gevoerd tegen Nexit. Binnen zijn partij wordt hij verantwoordelijk gehouden voor dit debacle. Een voor een zeggen Kamerleden het vertrouwen in hem op. Bij de fractievergadering wordt een motie van wantrouwen tegen hem ingediend, die door meer dan driekwart van zijn fractie wordt gesteund. Zelfs Lodewijk Asscher zegt op televisie dat Samsom moet opstappen. Toch blijft hij zitten. Hij voelt zich gesteund door gewone PvdA-leden, waarvan velen voor Nexit stemden als een stem tegen het establishment en in Samsom iemand zien die zich niet laat leiden door de Haagse regels. Lilian Ploumen werpt zich op als tegenkandidaat, maar sinds de regels voor interne verkiezingen veranderd zijn naar een one-man-one-vote systeem is het maar zeer de vraag of Samsom niet opnieuw zegeviert. En zo gaat de PvdA rollend over straat richting mogelijke nieuwe verkiezingen.

In Friesland is er ook sprake van een ongekende politieke situatie. Friezen stemden, na twee jaar geleden een onafhankelijk Friesland te hebben afgewezen, massaal tegen Nexit. Wel kreeg Friesland als gevolg van dat referendum meer bevoegdheden. De Fryske Nasjonale Partij, die de macht heeft in Friesland en voor wie onafhankelijk boven aan de agenda staat, ziet een nieuwe kans om alsnog onafhankelijk te worden van Nederland en daarmee binnen de EU te blijven. Er zijn twee routes: een veto tegen het Nexit of een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Beiden lijken erg kansrijk, nu Friezen liever onderdeel van de EU dan onderdeel van Nederland lijken te zijn. Zo lijkt Nexit het einde van het huidige Nederland te worden. En tot overmaat van ramp verliest Nederland op het EK van Malta.

Stel je voor.

 

* Wie is wie?

Mark Rutte = David Cameron
Jozias van Aartsen = Boris Johnson
Ard van der Steur = Michael Gove
Geert Wilders = Nigel Farage
Edith Schippers = Theresa May
Fred Teeven = Liam Fox
Malik Azmani = Stephen Crabb
Diederik Samsom = Jeremy Corbyn
Lodewijk Asscher = Tom Watson
Lilian Ploumen = Angela Eagle